התמודדות של לסביות עם גופים ציבוריים

חלק מהמלחמות היומיומיות של בנות קהילת הלסביות בארץ מתנהלות סביב אפליה על רקע נטייתן המינית מול גופים ומוסדות ציבוריים שונים. נכון כי בעשורים האחרונים חל שיפור משמעותי ביחסם של גופים כאלו לקהילה הלהט"בית, בעיקר בשל העלאת המודעות, אך יש מקרים רבים בהם למרות החוקים והתקנות שנקבעו, ברמת הפרט נותני השירות לא מפקידים עליהם וגם אין אכיפה מסודרת סביב נושא זה.
ההתמודדות של בנות הקהילה נדרשת בזירות רבות ושונות וכל שבוע כמעט שומעים על סיפורים בהם הופרו זכויותיהן של בנות הקהילה כתוצאה מאפליה על רקע נטיה מינית.
כך למשל דווח לאחרונה על מקרה בו בחורה צעירה שסבלה מכאבים ניגשה לייעוץ אצל רופאת נשים. הרופאה החליטה להפנות אותה לבית חולים ועל ההפנייה ציינה את היותה של המטופלת לסבית. המקרה הגיע לעיתונות היומית ודווח בהרחבה באתר YNET.
ההתרעמות במקרה הזה היתה כמובן בהקשר לכך שאין שום הצדקה רפואית לדיווח על נטייתה המינית של המטופלת. לכן מספיק היה לכתוב שאינה משתמשת באמצעי מניעה, כפי שכתבה בתחילת ההפניה, ללא שום תוספת אינפורמטיבית מסוג זה. בבדיקה שנערכה מול קופת החולים האחראית אכן היתה הודאה מצידם שהמקרה אינו תקין ונוגד את נהלי הקופה. כן התחייבה הקופה לערוך רענון נהלים לצוות הרפואי.
מקרים בולטים נוספים הם כמובן בתחום הרווחה והילדים. למרות כל הפסיקות התקדימיות של השנים האחרונות, המדינה עדין מנסה להערים קשיים על זוגות לסביות בכל מה שקשור לאימוץ ואפוטרופסות של ילדיהן. בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בתחום של הענקת צווי הורות. כמעט כל ההחלטות החדשות שתומכות בהקלות לרישום הילדים בתעודת הזהות של האם הלא ביולוגית התקבלו באמצעות פסקי דין תקדימיים ולא דרך חוקים מסודרים. נוצר מצב בעייתי בו גורמים רשמיים כמו רשויות רוחחה שונות מתעלמות מהמלצות בתי המשפט ומערימות קשיים על זוגות לסביות בנושא זה. דוגמא מפורטת ניתן למצוא בדיווח באתר WDG.
כאשר ישנה התערבות של בית משפט, מקרים אלו בדרך כלל נפתרים בצורה חיובית, אך על מנת שזה יקרה יש צורך בפעולה אינטנסיבית ומלחמות קשות בבירוקרטיה המסואבת ולא לכולן יש פנאי ויכולת להשקיע בכך משאבים.
ישנם מוסדות ציבוריים נוספים שמהווים זירה לא פשוטה להתמודדות עבור הקהילה הלהט"בית. .מוסדות חינוך, משרדי ממשלה שונים, ביטוח לאומי, מס הכנסה ועוד. המאבק ביחסה של המדדינה לקהילה הגאה לא נפסק אף פעם. הדרך עוד ארוכה, אך חשוב להעלות את רמת המודעות של בני הקהילה לזכויותיהם ולעודד אותם לדווח על כל מקרה חריג בו הן מופרות, גם א לפעמים קל ופשוט יותר להתעלם ולהמשיך הלאה.
אגודות כמו האגודה למען הלהט"ב בישראל, איגי, חושן וארגונים נוספים של הקהילה תמיד שמחים לעמוד לצד בני קהילה שזכויותיהם מופרות ולהעניק להם סיוע והכוונה משפטית. כמובן, גם פניה לגופי תקשורת יכולה לסייע ולהעלות לסדר היום נושאים חשובים כאלו.